Aile Danışmanı Nasıl Olunur?

Aile bireyleri arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi alanında çalışan aile danışmanlarının üzerinde en çok çalıştığı konu aile içi iletişim sorunlarıdır.

Aile danışmanı olmak için üniversitelerin çeşitli bölümlerinden mezun olma şartı bulunur. Bu bölümler;  psikoloji, sosyal hizmet, sosyoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, hemşirelik, tıp ve çocuk gelişimidir.

Bu bölümlerden birini örgün, uzaktan veya açık öğretim fakültelerinden okuyarak tamamlamış olan kişiler, Aile Danışmanlığı Eğitimi’ne kabul edilebilirler.

Aile Danışmanlığı Eğitimi günümüzde pek çok kurum tarafından veriliyor olsa da, dikkat edilmesi gereken eğitimin 450 saatlik eğitim karşılığında MEB onaylı sertifika sağlayıp sağlamadığıdır.

Aile Danışmanlığı Eğitimi alırken, eğitimin içeriği ve eğitimcilerin akademik geçmişi ve uzmanlık alanları dikkatle incelenmelidir. 450 saatlik, süpervizyon sürecini de içeren eğitim sonrasında yapılan sınavı geçebilen kişiler Aile Danışmanlığı Belgesi almaya hak kazanırlar.

Aile Danışmanlığı sertifikası, aile danışmanlığı yapabilmek için yeterli midir? Yanıt hem evet, hem hayır. Resmi olarak Aile Danışmanı nasıl olunur sorusunun yanıtı Aile Danışmanlığı Eğitimini tamamlamak olsa da, çalışma hayatında iyi bir Aile Danışmanı olmak için alınması gereken pek çok eğitim bulunmaktadır.

Aile Danışmanı olarak ailenin tüm bireyleri ile çalışmayı tercih edebileceğiniz gibi, çift ilişkisine, ebeveyn ilişkisine, aile içi yaşlı bakımına, çocuk gelişimine veya çekirdek aile çalışmalarına odaklanabilirsiniz. Aynı şekilde devam eden evliliklerin iyileştirilmesi alanında çalışabileceğiniz gibi, boşanma sürecindeki çiftlerin aile içi iletişimlerini sağlıklı yönetebilmeleri alanında da uzmanlaşabilirsiniz.

Nitelikli bir Aile Danışmanı nasıl olunur sorusunun en önemli yanıtlarından biri de üzerinde çalışacağınız, benimseyeceğiniz yaklaşım veya yaklaşımları belirleyerek, bu ekollerin kendi eğitim süreçlerini tamamlamaktır.  Başlıca aile terapisi ekolleri şöyle sayılabilir:

  • Yapısal aile terapisi.
  • Aile sistemleri terapisi.
  • Sistematik stratejik aile terapisi.
  • Hümanistik aile terapisi.
  • Bilişsel davranışçı aile terapisi.
  • Dinamik aile terapisi.

Ekollerden biri üzerine yoğunlaşabileceğiniz gibi birden fazla ekol konusunda eğitimleri tamamlayabilir ve vaka özelinde yaklaşımınızı seçebilirsiniz.

Aile Danışmanı olarak özel veya devlet kurumlarında çalışabileceğiniz gibi gerekli kriterleri yerine getirerek kendi Aile Danışmanlığı Merkezinizi açabilirsiniz.

Özetle, Aile Danışmanı olmak için Aile Danışmanlığı Eğitimini tamamlayarak, sınavı başarıyla geçmiş olmalısınız. Bu eğitime kabul edilebilmek için üniversitelerin belirli bölümlerinden mezun olmuş olmanız gerektmektedir.

Yorum Yaz